Gratis verzending vanaf €75 in Nederland of €150 in de EU
Nederlands nl
  • Nederlands nl
  • English en
Gratis verzending vanaf €75 in Nederland of €150 in de EU
Nederlands nl
  • Nederlands nl
  • English en
Winkelwagen 0

Wijnboeren

"You can make bad wine with great grapes but you can't make great wine with bad grapes"

Niemand is belangrijker dan de wijnboer als het aankomt op goede wijn. De liefde en aandacht in de wijngaard zorgt voor gezonde stokken en druiven, en daarmee uiteindelijk goede wijn. En zodra er geoogst wordt, komt het aan op de kennis en kunde van de wijnmaker om zo goed mogelijk te benutten wat de druiven te bieden hebben. Dáár selecteren we de wijnboeren waar we mee werken op.

Op deze pagina lees je verder over de wijnboeren waar we mee werken.

 


De naam van dit wijnhuis stamt uit 1488, toen Eulalia Serra de eigenaar was van het huis Casa Serra welke later hernoemd werd naar Can Planes nadat zij trouwde met Pere Planes. De Vallès regio net ten westen van Barcelona is altijd een wijngebied geweest, met 74 hectare behorend bij Can Planes totdat phylloxera uitbrak en alle wijngaarden verdwenen en plaatsmaakte voor urbanisatie.

Celler Bellaserra is opgericht om weer terug naar de roots te gaan, waarbij de unieke eigenschappen van het terroir en klimaat worden benut om typisch Catalaanse wijnen te maken. Alles met een oog voor de natuur en volgens biologische landbouwprincipes.


Sinds 1885 wordt er al wijn gemaakt die de naam Grau draagt. Maar het was Jaume Grau i Grau die zich in 1966 écht in de wijnwereld stortte. Een klein wijnhuis, een familiebedrijf in het dorp Maians in het hart van Catalonië.

Sinds 1998 mogen de wijnen van Grau i Grau het D.O. Pla de Bages dragen. Op dit moment runt de vijfde generatie het wijnhuis en met de inbreng van jonge, nieuwe ideeën wordt het scala wijnen flink uitgebouwd en verbeterd.

Met 20 hectare eigen wijngaard op een hoogte van 600 meter. Het gebied kent een continentaal Mediterraan klimaat met sterke dagelijkse temperatuurswisselingen en krijgt weinig regenval. Dit zorgt voor geconcentreerde en expressieve wijnen.

De familie werkt biologisch in de wijngaard en proberen zo puur en natuurlijk mogelijk te werken.


Zoals bij de meeste wijnhuizen in de Penedès werd ook hier al generaties lang wijn gemaakt voor eigen gebruik en voor de verkoop van druiven aan de grote Cava-huzen. Maar het verhaal van Esteve i Gibert nam in 2009 een verrassende wending toen Albert Lopez het overnam van zijn schoonvader Josep Esteve en hij Esteve i Gibert het kleinste wijnhuis van de D.O. Penedès maakte door met de beste percelen eigen kwaliteitswijnen te maken.

Op de 19 hectare wordt biologisch en zoveel mogelijk volgens biodynamische praktijken gewerkt. Er worden nog steeds druiven verkocht, maar de beste productie wordt ingezet voor de productie van de wijnen van Esteve i Gibert. De vinificatie wordt gedaan volgens het principe van minimal intervention en levert fantastische natuurwijnen op. Respect voor de omgeving en de natuur staan voorop bij het maken van de wijnen.


Tegen het natuurpark van Montsant, in Priorat vinden we La Figuera. In dit kleine dorpje zit Ficaria Vins, een klein familiebedrijf waar Jaume en zijn vrouw Montse fantastische wijn maken. 

Met slechts 4 hectare aan wijngaarden is de productie in dit ruige gebied enorm gelimiteerd, maar wat een wijnen worden het dan ook! Jaume probeert de natuur zijn gang te laten gaan, om zo puur mogelijk de wijnen tot uiting te laten komen en het terroir te laten spreken. Priorat en Montsant zijn Garnatxa, en daarom zijn alle wijnen van Ficaria ook Garnatxa focussed met hier en daar wat Syrah en Cabernet Sauvignon voor extra kruidigheid en kracht. 


Finca Mas Perdut, een kleinschalig wijnhuis uit de Penedès regio in Catalonië. Met een hart voor de natuur wordt hier de wijngaard beheerd en wijn gemaakt. De wijnstokken zijn tussen de 40 en 80 jaar oud wat lage opbrengsten en hoge kwaliteit druiven levert.

De bodem heeft een goede balans tussen zand, klei en kalk wat ervoor zorgt dat water goed kan doordringen. De hele filosofie is gebaseerd op de natuur haar werk laten doen. Veel groen tussen de druivenstokken zorgen voor een goed behoud van water en de biodiversiteit in de wijngaard. 

Er wordt gestreefd naar een goede expressie van de variëteit en het terroir en in het vinificatieproces wordt er zo min mogelijk ingegrepen. Zwavel wordt minimaal ingezet, enkel om te zorgen dat de kwaliteit goed blijft en er wordt enkel met inheemse gisten gewerkt. 

Met een kleine productie konden we sommige wijnen ook niet meer krijgen. De reservering voor de nieuwe jaargang staat in ieder geval al klaar!

 


Oller del Mas ligt in het hart van Catalonië en aan de voet van Montserrat. Met meer dan 1000 jaar geschiedenis, huist het kasteel van Oller del Mas al 36 generaties.

Ook hier was vanwege phylloxera het grootste deel van de wijnbouw in verval geraakt. Maar in de laatste decennia is dit weer opgebouwd en werd er begonnen met het maken van kwaliteitswijnen met als doel het maken van de beste wijnen van Catalonië.

Het microklimaat wat door Montserrat is essentieel voor de kwaliteit van de wijn. Extreme temperatuurschommelingen gedurende dag en nacht zorgen voor de ideale omstandigheden voor goede rijping. Ook wordt er gepoogd zoveel mogelijk de autochtone variëteiten terug te brengen.

Bij Oller del Mas staan 100% biologisch en duurzaamheid hoog in het vaandel en worden alle wijngaarden volledig zelf beheerd en is het wijnhuis #3 in de wereld als het aankomt op CO2-uitstoot met slechts 0,7 gram per liter wijn.


"Wijn met de afdruk van het landschap" - dat is wat de familie Vinyas met hun wijnen probeert te bereiken. 

Ruim twintig jaar geleden begon Isidre met het werk in de wijngaard. Daarvoor was hij een fanatiek sporter en werkte hij als automechanieker. Het werk in de wijngaard was voor hem een verademing - de verbinding met de natuur en de rust die het bracht. Zijn oudste zoon Gerard was afgestudeerd ingenieur maar er was weinig werk te vinden en ook hij besloot samen met zijn vader de passie voor de natuur, de wijngaard en de wijn verder uit te breiden. Ook Berta besloot dat de wijnwereld iets voor haar was en ging naar de school voor oenologie in de Penedès. 

De familie Vinyas gaat verder dan alleen het maken van natuurwijn. Hun streven is het herstellen en behouden van de natuur, het terugbrengen van bijna verloren variëteiten en het werken volgens eeuwenoude gebruiken. Zo zijn er enkele wijnen die worden gefermenteerd in 'Cup de Pedra', stenen kuipen, overdekt maar in de wijngaard en wordt er niets toegevoegd of gefilterd. 

Wijnen die écht puur natuur zijn en je transporteren naar de prachtige Pre-Pyreneeën.